VORES RAKKERPAK CIDER
Her kan du læse om vores forskellige cidere og de metoder, vi bruger i cideriet.
FILIPPA
Filippa er fremstillet på det tidligere så kendte danske spiseæble. Den er fint balanceret med både sødme og syre, har umiskendelig smag af æblet, som giver en god fornemmelse af det tidlige efterår. Der er frugtige noter, som kendetegner Rakkerpaks nordiske ciderstil.
En fin aperitif, men går også godt til lyse kødretter.
STILLE SEPTEMBER
Rakkerpaks bud på en still cider. En halvtør cider med en blød restsødme, der understøtter den fine smag af sommeræbler, deriblandt Rød Gråsten og Rød Ananas.
Stille September egner sig fint til aperitif eller som ledsager til bagt æblekage, frugttærte med is og i vinterhalvåret som Mulled Cider med krydderier som kanel og kardemomme.
LIMFJORDSCIDER
Limfjordscider er en rund og fyldig cider lavet på sensommeræbler, deriblandt Ingrid Marie æblet, som giver de mørke toner i cideren. Der er en del restsødme, men den har også strejf af syre. Der er virkelig mange æblenoter i Limfjordscideren, der nemt kan nydes som aperitif, men går også fint til fisk og skaldyr.
BRØIS
Brøis er en cider der hælder mod den engelske ciderstil. Denne cider vandt Danmarks største ciderkonkurrence i 2024 og er fyldt med smag, aroma og retronasalt fylder den dejligt længe. Der er fine perlende bobler og klar gylden farve. Nydes som aperitif, til jule- eller frokostbordet og parrer sig godt med foreskellige oste - både de faste oste samt blåskimmeloste.
Brøis-æblet stammer fra et frøformeret æbletræ, som står på en gård tæt ved Thise. Træet væltede desværre i stormen 2023, men ved podning vil vi genskabe muligheden for at lave Brøis-cider igen om nogle år.
INGRID MARIE PÈT-NAT
Ingrid Marie er en single sortscider, hvor æblet har fået lov at modne godt før pres. Aromaen har flotte butternut noter blandet med mere tropiske dufte f.eks. ananas og mango, hvilket også går igen i smagen. Der er fine perlende bobler og klar gylden farve. Nydes som aperitif, til fisk og skaldyr eller til ost og dessert.
BELLE DE BOSKOOP
Cideren har en fremtrædende, krydret duft af efterårets æbler. Æblets smag gentager sig i cideren, med fin balance mellem sødme og syre. 1/3-del har lagret på egefade for at fremme æblets retronasale balance.
Belle de Boskoop er en all round cider, som går godt til frokostbordet, til aperitif, til fisk og skaldyr, vegetarisk og indisk mad og også uden mad.
DISCO-BLOMME
Disco-Blomme er en co-fermenteret cider med 80% discoveryæble og 20% blomme. Det er en meget tør cider med noter af blomme og mandel. En superfin aperitif, men kan også ledsage meget søde desserter.
ARONIA OG ÆBLE
En tør cider co-fermenteret med hele Aroniabær. Cideren giver associationer til det første endnu lune efterår med noter af Sortbær og hedens urter. Aroniaen giver en flot rød farve og bidrager med bitterstoffer fra skindkontakt med bærrene og giver derved en rigere smagsoplevelse.
Velegnet til ost, fisk, vegetar og lettere stegte retter - f.eks. svamperisotto med stegt svine- eller kalvefillet.
ELSTAR PÅ EGEFAD
En tør og gylden cider med livlige bobler og noter af grapefrugt og modne pærer, fornemmelsen af egefadslagringen er tydelig i både aroma og smag.
Drik den når du trænger til et frisk pust, eller til fisk og skaldyr eller lyst kød.
ET UNIKT PRODUKT
Vi har stor respekt for vores grundprodukt, æblet og den naturlige proces, der foregår med vildgær.
Med vildgæren får vi et unikt produkt, som vil være forskelligt præget af årets klima, de sorter vi arbejder med samt de processer vi sætter i gang.
Dog holder vi os til to grundlæggende principper i cideriet som ses nedenfor.
PÉT-NAT-METODEN
Vi arbejder med Pét-nat-metoden (en forkortelse af ”Pétillant-naturel” – som betyder naturligt mousserende), hvor vi holder skarpt øje med, hvor meget sukker gæren omsætter. Vi flasker cideren og lader gæren omsætte de sidste sukkerrester i flasken, og derved får man de eftertragtede bobler af den rene most. Metoden er også kendt indenfor udviklingen af naturvin.
MÉTHODE TRADITIONELLE
Méthode Traditionelle er også kendt som Champagne-metoden. Den helt traditionelle måde at lave champagne på, arbejder vi også med hos Rakkerpak Cider. Her lader vi cideren gære helt ud, så der ikke er mere sukkerstof tilbage. Når vi flasker cideren, tilsætter vi liqueur de tirage (sukkerstof til bobler), så boblerne dannes naturligt i flasken.
DEGORGERING AF CIDER
Når man lader cider eftergære i flasken, vil der typisk være gærrester som bundfald tilbage i flasken. Disse gærrester kan give umamismag, hvis de ligger længe nok på flasken, så det arbejder vi naturligvis med. Vi degorgerer al vores cider, så der er så lidt bundfald tilbage som muligt. At vores cider er helt uden bundfald, kan vi dog ikke garantere.
SMAG RAKKERPAK CIDER
Begge vores metoder til ciderproduktion kan lagre på enten stålfade eller på egefade – resultater giver forskellige smagsoplevelser.